Mailchimp alternatief nodig? Dit zijn de beste opties!

profielfoto van Patrick de Groot
Geschreven op 11 november 2021 door Patrick de Groot
Patrick de Groot

Nederlandse alternatieven voor Mailchimp

Veel Nederlandse ondernemers zoeken naar Europese of Nederlandse software alternatieven om e-mailcommunicatie te versturen. De meeste e-mail softwareleveranciers slaan namelijk hun data op een server buiten de EU. Stel je maakt gebruik van MailChimp, dan wordt de data die je verzameld opgeslagen in de VS. Dit is een overtreding in de AVG-wetgeving, omdat Amerikaanse veiligheidsdiensten toegang kunnen krijgen tot deze opgeslagen data. Begin 2021 heeft een privacytoezichthouder in Beieren (Duitsland) geoordeeld dat een organisatie geen gebruik mag maken van Mailchimp voor het versturen van e-mail. Een belangrijke uitspraak met als gevolg dat veel bedrijven nu op zoek zijn naar een Europees alternatief.

Maak een keuze die aansluit bij jouw marketingstrategie

Organisaties stappen in sommige gevallen over naar een alternatief voor Mailchimp zonder te kijken naar de toekomst. Ik adviseer daarom altijd om een keuze te maken die ook aansluit bij de toekomstplannen. Verstuur je nu alleen nieuwsbrieven, maar wil je in de toekomst ook meer doen met leadwerving? Kijk dan naar software met uitgebreide marketing automation mogelijkheden. Zo voorkom je dat je niet een half jaar weer moet overstappen omdat je bepaalde functies mist. Bekijk dus goed waar je nu staat met e-mailcommunicatie en bepaal waar je naartoe wilt groeien. 

Dataopslag in Nederland
Maak je de keuze voor een andere mailsoftware aanbieder dan MailChimp? Kijk dan ook goed naar de dataopslag. Vraag de softwareleverancier altijd waar zij de data opslaan. Hierdoor weet je altijd waar jouw data wordt opgeslagen zodat je niet onverwacht voor verrassingen komt te staan.

Alternatieven voor Mailchimp

Binnen ons bedrijf werken wij voor veel klanten die op hun beurt weer eigen mailsoftware gebruiken. Er zijn veel verschillende alternatieven. In dit blog heb ik er een aantal op een rij gezet. Dit zijn niet alle alternatieven voor MailChimp die je kunt vinden, maar wel goede opties die fijn zijn in het gebruik, net als MailChimp. Wil je uitgebreid advies om te kijken welke tool bij jou past? Dan help ik je graag.

Een aantal MailChimp alternatieven op een rij:

 • Spotler
 • Copernica
 • Maileon
 • Laposta

___________________________________________________________________

Spotler

Mailsoftware & marketing automation

Veel mensen kennen Spotler nog onder de oude naam MailPlus. In 2018 veranderde het populaire MailPlus haar naam in Spotler. Dit bracht tegelijkertijd een geheel nieuwe en verfrissende interface met zich mee. Tegenwoordig heeft de mailsoftware veel uitgebreide functies, waaronder marketing automation mogelijkheden. Een voordeel van Spotler is dat het zich echt richt op de kwaliteit van het versturen van mail communicatie. Het is een vrij simpel en gebruiksvriendelijk systeem met een fijne editor. 

De mogelijkheden
Je kunt A/B testen, mail flows inrichten en SMS-notificaties versturen. De automation tool ziet er in de basis vrij simpel uit, maar biedt mooie segmentatie mogelijkheden. Veel features zijn weggestopt, waardoor je iedere keer weer iets nieuws ontdekt. Uit eigen ervaring neigt Spotler wel meer naar een mail automation dan een geavanceerde marketing automation tool. Nog een bijkomend voordeel is dat je goed en snel ondersteuning krijgt bij iedere vraag die je stelt. Over de klantenservice zijn we dus dik tevreden.

Er is wel een klein nadeel aan Spotler en dat heeft voornamelijk te maken met de editor. Je kunt via een template editor allerlei basis-templates overzetten naar een eigen huisstijl. Maar wil je een unieke template die helemaal past bij jouw huisstijl? Dan kun je die niet door je eigen developer laten maken en aanleveren. Hiervoor betaal je forse implementatiekosten. Ook voor afwijkende indelingen, kleuren etc. dien je te betalen. Informeer dus vooraf goed wat je wilt én of er extra kosten bijkomen, want anders kom je voor verrassingen te staan.

 • Data-opslag: Nederland
 • Mail-automation: Ja
 • Marketing-automation: Nee

___________________________________________________________________

Copernica

Mailsoftware & marketing automation

Copernica staat in Nederland vooral bekend als een hele technische software. In de afgelopen jaren heeft Copernica gewerkt om de software gebruiksvriendelijk te maken voor de online marketeer. En dat is gelukt. De mailsoftware heeft inmiddels een gebruiksvriendelijke template editor. Een aantal voordelen van de mailsoftware is dat de database segmentatie erg ver gaat. Je kunt per contact overzichtelijk allerlei interesses bijhouden. 

De mogelijkheden
Binnen Copernica zit ook een automation gedeelte. Dit zorgt ervoor zorgen dat mailtjes worden opgevolgd. Een groot voordeel van Copernica is dan ook dat je Facebook Leadforms kunt koppelen, waardoor je ook Leadforms kunt gebruiken in jouw social media campagnes. Toch bevat ook deze automation-tool geen onderdelen als leadscoring, waardoor ik het nog geen volledige marketing automation tool vind.

 • Data-opslag: Nederland
 • Mail-automation: Ja
 • Marketing-automation: Nee

___________________________________________________________________

Maileon

Wil je een compleet e-mail systeem die je ook goed kunt integreren binnen je website of webshop? Dan raad ik je aan om in gesprek te gaan met Maileon. Hiermee is het mogelijk om jouw website of webshop te koppelen aan een contactendatabase, zodat je orders terugziet in de contactkaart van het mailsysteem. Heb je bijvoorbeeld bepaalde kortingscodes uitgegeven via je website? Dan kun je deze koppelen met de contactendatabase van Maileon. 

De mogelijkheden
Het mailprogramma heeft een fijne editor waarmee je gemakkelijk e-mails opmaakt in jouw gewenste uitstraling. Ook zit er een check ingebouwd, waardoor je altijd kunt controleren of er geen foutieve linkjes in jouw e-mail staan.

Het marketing automation gedeelte van Maileon is wat uitgebreider dan bij Spotler en Copernica. Je kunt overzichtelijk automations aanmaken op een canvas, waardoor je jouw (potentiële) klant een een goede email ervaring biedt. 

 • Data-opslag: Nederland
 • Mail-automation: Ja
 • Marketing automation: Ja

___________________________________________________________________

Laposta

Wil je een gemakkelijk mailsysteem, zonder ingewikkelde functionaliteiten? Kijk dan eens naar Laposta. Dit mailsysteem onderscheidt zich simpelweg door eenvoud en gemak. Verstuur je maandelijks maar één mailing naar een niet al te grote lijst? Bijvoorbeeld 500 contacten. Dan is dit een fijne software om mee te werken. Het heeft een eenvoudige editor. Je selecteert eerst een template, daarna kun je de kleuren en lettertypes aanpassen. 

De mogelijkheden
Binnen Laposta is het ook mogelijk om een automation flow in te richten. Maar denk dan meer aan een welkomst flow. Het heeft beperkte mogelijkheden.

 • Data-opslag: Nederland
 • Mail-automation: Ja, maar basic
 • Marketing automation: Ja, maar basic
 • Gebruik: Voor de kleine ondernemer.

Aan de slag met marketing automation?

Wil jij ook gebruik maken van marketing automation, maar weet je niet precies hoe? Neem contact met ons op, wij helpen je graag verder!
Patrick de Groot