Van Nijmegen naar Nicaragua – Online marketing vanuit het buitenland

profielfoto van Dirk Meekes
Geschreven op 11 maart 2024 door Dirk Meekes
Dirk Meekes

In oktober 2022 was het zo ver. Met mijn backpack op mijn rug zwaaide ik nog een laatste keer naar mijn familie, voordat ik me omdraaide en langs de douane liep. Het begin van een nieuw avontuur. Ik zou voor één jaar vertrekken naar het buitenland.

Ik ben al een paar keer eerder op reis geweest, maar de reis zag er dit keer iets anders uit. Ik had namelijk mijn reisplannen met Daniël gedeeld en ik had hem gevraagd of het mogelijk was om tijdens mijn reis te blijven werken voor Onyourline. Op afstand dus.

Daniël wilde er even over nadenken, maar kwam een week later met goed nieuws: ik mocht werken op afstand!

In een volgende meeting hebben we een aantal afspraken vastgelegd. Hieronder zie je een samenvatting van mijn werksituatie, de afspraken die Daniel en ik hebben gemaakt om het werkbaar te houden en ik vertel je over de voor- en nadelen van remote werken vanuit het buitenland.

De werksituatie

Ik werk ongeveer 16 – 24 uur per week voor Onyourline. Ik heb geen vaste dagen en tijdstippen waarop ik moet werken, maar het werk moet aan het einde van de maand af zijn. Dit kan ik dus zelf flexibel inplannen.

In Zuid-Amerika is het meestal 7 uur eerder. Oftewel, als het in Nederland 17.00 is, is mijn werkdag net begonnen. Meetings met collega’s en klanten plan ik dus altijd in tussen 16.00 – 17.00, want dan is het bij mij tussen 9.00 en 10.00. Als Google Ads Specialist ben ik vooral bezig aan ‘de achterkant’. Ik heb weinig meetings met klanten, want ik ben vaak onderdeel van een groter project, waarvan een van mijn collega’s de projectmanager is. Dat scheelt!

In principe check ik dagelijks mijn email en Discord. Vragen van collega’s beantwoord ik vaak meteen en grotere taken plan ik in voor een later moment.

De afspraken

 • Iedere 1 – 2 maanden heb ik een vast contactmoment met Daniël. We bespreken hoe de werkzaamheden gaan, of er nog bijzonderheden zijn en we praten natuurlijk even over de avonturen in het buitenland.
 • Vanwege het tijdsverschil kan ik de wekelijkse interne meeting niet bijwonen. Deze wordt voor mij opgenomen en kijk ik later terug.
 • Als ik een langere tijd offline ben, bijvoorbeeld vanwege een minitrip of een plek met slechte internetmogelijkheden, geef ik een seintje aan collega’s. Zij weten dan wanneer ik niet bereikbaar ben, zodat ze nog een meeting met me kunnen inplannen als dat nodig is.

Voordelen van werken vanuit het buitenland

1. Een gezonde werk-privébalans

Een van de grote voordelen van het werken tijdens mijn reis, vind ik de werk-privébalans. In Nederland werken we over het algemeen van maandag tot vrijdag. Zaterdag en zondag reserveren we voor leuke dingen en de maandag erna begint het riedeltje weer van voor af aan.

 • Is het een keer lekker weer en wil je liever een dag naar het strand i.p.v. zitten op kantoor? Jammer, maar dat gaat (meestal) niet.
 • Gaan je vrienden spontaan iets leuks doen en wil jij graag aansluiten? Helaas, pindakaas.
 • Regent het op zaterdag? Dat wordt lekker de hele dag binnen zitten.

De flexibiliteit van parttime werken op afstand, zorgde ervoor dat ik deze problemen niet had. Ik maakte een globale planning van mijn werkzaamheden en planning en keek op het moment zelf of het ook écht uit goed uitkwam.

 • Had ik een leuke groep mensen ontmoet, die de volgende dag een vette hike gingen maken? Dan ging ik mee. Mijn werk deed ik een dag later.
 • Had ik een stranddag gepland, maar regende het plotseling de hele dag? Geen probleem. “Ik ga een dag werken en ga morgen wel naar het strand!”
 • Had ik behoefte aan een vrije week? Dan werkte ik de week ervoor en de week erna 4 dagen in plaats van 2 – 3 dagen, zodat een week vrij kon nemen.

Doordat je niet gebonden bent aan vaste dagen waarop je aan het werk ‘moet’ zijn en doordat je maar 16 – 24 uur per week werkt, schuif je makkelijk met je werkdagen. Hierdoor sluit het perfect aan op hetgeen waar jij op dat moment de meeste behoefte aan hebt.

2. Werken bij tegenslagen (regenseizoen, lange vertraging, busreizen, etc.)

Op reis gaat alles niet altijd van een leien dakje.

 • Die bus die je wil pakken naar je volgende bestemming? Die heeft 5 uur vertraging.
 • Die beroemde hike die je hebt gepland? Het regenseizoen is begonnen en het regent inmiddels al 3 dagen non-stop.
 • Het eiland waar je 5 overnachtingen bij een bnb hebt geboekt? Het eiland is verlaten en er zijn geen andere backpackers te bekennen, waardoor er niks te doen is.

Als je niet werkt, kunnen deze tegenslagen best balen zijn. De meeste reizigers hebben een strakke planning en willen het maximale halen uit de (beperkte) tijd die ze hebben. “3 dagen Mexico stad, dan 2 dagen naar Oaxaca voor Dia de los Muertos, en als we dan de bus pakken naar Puerto Escondido, dan kunnen we precies dat vette feest meepakken dat iedere zaterdag wordt georganiseerd!”

Loopt je reis vertraging op? Dan kan dit vervelend zijn. Zit je door omstandigheden een paar dagen langer op een plek dan je eigenlijk wilt? Daar gaat de strakke planning.

Maar, als je werkt, kun je deze tegenslagen omzetten in kansen. Dit is wat ik ervaarde:

 • Heeft de bus 5 uur vertraging? Klap je laptop open, zet de hotspot aan en verdien geld terwijl je wacht.
 • Vallen je plannen in het water door het regenseizoen? Geen probleem, ga dan een paar dagen werken. Die mooie hike doe je wanneer de zon weer schijnt.
 • Weet je nog: dat eiland wat uitgestorven lijkt te zijn? Ga lekker een paar dagen werken en pak daarna weer een ander eiland (waar wél iets te doen is).

Parttime werken op afstand biedt een enorme vorm van flexibiliteit. Het zorgt ervoor dat je regelmatig ‘even’ kan werken. Minder leuke momenten, zoals wachten tijdens vertraging of plannen die volledig veranderen door weersomstandigheden, kan je omzetten in iets nuttigs en productiefs. Het geeft je minder een gevoel van ‘verloren tijd’.

3. Nederlands salaris in het buitenland

Reizen in Midden- en Zuid-Amerika is in vergelijking met Nederland relatief goedkoop. Een maandbudget van €1500 – €2000 is genoeg voor accommodaties, activiteiten, af en toe uit eten en regelmatig een koude Corona in de kroeg.

Om tijdens een lange reis wat geld te besparen, werken veel backpackers er een beetje naast.

Sommige backpackers werken 4 uur per dag in een hostel, waarbij ze in ruil voor hun werk gratis accommodatie krijgen. Als je dit omrekent kom dit neer op een uurloon van ongeveer €3 per uur.

Andere backpackers besluiten online Engels les te geven. Dat klinkt goed, maar doordat er ontzettend veel concurrentie is van andere backpackers, liggen de lonen erg laag. Vaak verdien je niet meer dan €5 per uur.

Ik voelde me een geluksvogel. Met mijn parttime salaris verdiende ik ongeveer €1500 per maand. Dat betekent dat ik meestal rondkwam van mijn werk. Zo niet, dan haalde ik een klein bedrag van mijn spaarrekening.

In een jaar reizen heb ik slechts €3000 moeten bijleggen om alles te bekostigen. En dat was me nooit gelukt zonder mijn Nederlandse salaris.

4. Geen ontspanning zonder inspanning

De uitdrukking ‘Geen inspanning zonder ontspanning’ is je vast wel bekend, maar tijdens mijn reis heb ik vaak iets anders ervaren.

Vakantie is heerlijk en we moeten allemaal wel eens tot rust komen. Een of twee weken steden bezoeken, hiken en een paar feestjes pakken klinkt mij dan ook goed in de oren. Een maand? Dat is misschien wat lang, maar sla ik zeker niet af.

Maar een heel jaar alleen maar reizen, leuke dingen doen en ontspannen? Nee bedankt.

Iedere dag leuke dingen doen wordt op een gegeven moment ook maar ‘gewoon’ en ‘saai’. Wéér een nieuwe stad, wéér een berg beklimmen en wéér naar het strand. Net als gisteren. En de dag ervoor. En de dag daarvoor.

Werk was daarom een welkome afwisseling op het reisleven. Het zorgde voor structuur, ik voelde me productief en kon nóg meer genieten van de momenten dat ik niet met werk bezig was.

Het leven krijgt kleur door contrast. Want zeg nou zelf: het koude biertje op vrijdag smaakt toch extra lekker als je daarmee een drukke werkweek afsluit? Daarom is reizen en werken een aangename combinatie, voor mij, want “geen ontspanning zonder inspanning.”

Uitdagingen bij het werken op afstand

Natuurlijk gaat het leven niet alleen over rozen. Het werken op afstand kent ook een paar uitdagingen. Hieronder een kort overzicht.

1. Een fijne werkplek vinden

Werken waar je maar wilt klinkt leuk, maar praktisch is het niet altijd. Een fijne werkplek vinden is af en toe een uitdaging.

Op kantoor hebben we erg fijne werkplekken. Zit-sta bureau’s, tweede beeldschermen, air-conditioning, goede verlichting, stilte-uren, gezellige pauzes, etc.

Op reis kun je dit wel vergeten. Een tafel met een stoel is meestal wel te regelen, maar daar houdt het wel op.

Heb je wél behoefte aan rustige werkplekken, sta-bureau’s en tweede beeldschermen? Dan zijn er ook hostels of cafés waar je voor zo’n €25 per dag een flexibele werkplek kunt huren.

2. Tijdsverschil

In Midden- en Zuid-Amerika is het meestal 7 uur vroeger dan in Nederland. Dit brengt af en toe wat uitdagingen met zich mee. Meetings kon ik alleen maar inplannen tussen 16.00 – 17.00 Nederlandse tijd. Over het algemeen was dit geen probleem, maar de wekelijkse interne meeting van Onyourline kon ik nooit bijwonen.

Ook snelle vragen aan collega’s waren soms lastig. Deze moest ik voor 10.00 ‘s ochtends stellen, anders moest ik een dag wachten voordat ik antwoord had.

3. Slechte wifi en stroomuitval

In Midden- en Zuid-Amerika is wifi vaak niet zo goed geregeld als in Nederland. Die ‘razendsnelle wifi’ waar het hostel mee adverteert op hun website? Die deel je wel met 50 anderen.

Ook wil het wel eens gebeuren dat de stroom uitvalt. En natuurlijk gebeurt dit altijd op het slechtst mogelijke moment.

Eén keer had ik om 9.00 ‘s ochtends een meeting met een klant. Terwijl ik de resultaten van het afgelopen kwartaal met de klant aan het doornemen was, viel de stroom uit in het hostel waar ik op dat moment zat. Het duurde gelukkig niet lang, 15 minuten later was ik weer online, maar het was natuurlijk wel vervelend voor de klant. De desbetreffende klant was zelf ook op reis geweest door Midden-Amerika en kon gelukkig lachen om deze (herkenbare) situatie.

4. Gebieden zonder wifi

Als je écht van de gebaande paden gaat, kom je soms ook in gebieden zonder wifi. Zo was ik een keer één week op een klein eiland in de Atlantische oceaan. Prachtig, maar helaas geen wifi.

Door mijn flexibele werk was dit gelukkig geen probleem. Ik wist van te voren al dat er geen wifi was, dus ik had vooruit gewerkt en mijn collega’s ingelicht over het feit dat ik een week offline zou zijn.

Eenmaal aangekomen op het eiland had ik een fantastische week. Want eerlijk is eerlijk – het is af en toe ook wel lekker om helemaal offline te zijn.

5. Contact met collega’s

Als je een jaar niet op kantoor komt, is het lastig om contact te onderhouden met collega’s. Hierbij bedoel ik niet alleen het werk-gerelateerde contact (overleggen, meetings, vragen stellen, etc.), maar juist ook het informele contact. Doordeweeks in de pauzes even met elkaar bijpraten, vragen hoe iemands vakantie was, of de weekendplannen voorbeschouwen tijdens de vrijmibo. Als je op afstand werkt, zijn er een stuk minder momenten waarop je deze informele interacties met collega’s hebt. En mijn collega’s vind ik juist ook één van de leukere aspecten van mijn werk.

Tot slot

Het werken op afstand brengt zeker uitdagingen met zich mee, maar het avontuur maakt het de moeite waard. Je creëert je eigen unieke ervaring, waarbij flexibiliteit en vrijheid centraal staan.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Of ben je nieuwsgierig geworden wat Onyourline jou te bieden heeft? Neem dan contact op.