Tips en specificaties voor jouw Youtube video-advertenties

profielfoto van Julia Bouwmeester
Geschreven op 3 juli 2024 door Julia Bouwmeester
Julia Bouwmeester

Met miljarden dagelijkse views biedt YouTube adverteerders een unieke kans om hun doelgroep te bereiken en te betrekken. Maar hoe zorg jij ervoor dat jouw video-advertenties niet alleen worden bekeken, maar ook effectief zijn? Het begint allemaal met het begrijpen van de basisvereisten en het toepassen van strategische tips om je advertentie te laten opvallen.

In deze blog duiken we in de specificaties waaraan elke YouTube-advertentie moet voldoen en delen we praktische tips om je video-advertenties succesvol te maken. Van het juiste formaat en de ideale lengte tot het creëren van een boeiende eerste indruk en het toepassen van een krachtige call-to-action.

Laten we beginnen met de basis specificaties voor elke YouTube-advertentie en ontdekken hoe je jouw advertenties kunt optimaliseren voor maximale impact!

De basisvereisten voor elke YouTube video-advertentie

Voordat je duikt in de creatieve wereld van videoadvertenties, is het essentieel om de technische basis te kennen. Hier zijn de specificaties waaraan elke YouTube-advertentie moet voldoen:

 • Resolutie: 1080p Full HD of 720p standaard HD
 • Beeldverhouding: 16:9 horizontaal (YouTube). Extra mogelijkheid: 9:16 verticaal (YouTube shorts)
 • Indeling: MPG (MPEG-2 of MPEG-4)
 • Grootte: Maximaal 256 GB
 • Uploaden: De video-advertentie moet worden geüpload naar je YouTube-kanaal. Wil je dat de video niet openbaar is? Kies voor “verborgen” om te adverteren zonder dat de video openbaar wordt.

Kies de juiste advertentie-indeling voor jouw doel

YouTube biedt verschillende advertentie-indelingen, dit zijn de belangrijkste:

InStream: Trueview

TrueView-advertenties worden aan het begin of tijdens een video getoond. Kijkers kunnen de advertentie na 5 seconden overslaan.

 • Doel: Verkoop, leads en websiteverkeer genereren
 • Duur: 12 seconden tot 3 minuten
 • Kosten: Betaal per view (CPV)

Voordelen:

 1. Betaal alleen voor geïnteresseerde kijkers: Je betaalt alleen wanneer kijkers de advertentie minimaal 30 seconden bekijken of erop klikken waardoor je budget efficiënter wordt besteed.
 2. Flexibiliteit in lengte: De mogelijkheid om langere boodschappen over te brengen zonder kijkers te verliezen.

Nadelen:

 1. Hoge afhaak na de eerste 5 seconden: Veel kijkers slaan de advertentie na de eerste vijf seconden over. Daarom is het extra belangrijk om direct indruk te maken, zodat de kijker wil blijven kijken.
 2. Minder impact bij overslaan: Je boodschap moet snel en krachtig zijn om direct indruk te maken.
Skippable youtube advertentie

InStream: Non-skippable

Non-skippable InStream advertenties moeten volledig worden bekeken voordat de video begint.

 • Doel: Merkbekendheid en overweging
 • Duur: 7 tot 15-20 seconden (In Nederland is tegenwoordig de maximale duur 20 seconden)
 • Kosten: Betaal per 1.000 weergaven (CPM)

Voordelen:

 1. Volledige aandacht van de kijker: De volledige boodschap wordt gegarandeerd gezien, wat de effectiviteit voor merkherkenning en overweging vergroot.
 2. Sterke impact in korte tijd: Ideaal voor korte, krachtige boodschappen die direct indruk maken.

Nadelen:

 1. Irritatie bij kijkers: Gedwongen kijken kan frustratie veroorzaken, wat negatief kan reflecteren op je merk.
 2. Beperkte creativiteit: De korte duur beperkt de mogelijkheden voor complexe of uitgebreide verhalen.
Non-skippable youtube advertentie

Bumperadvertenties

Bumperadvertenties zijn niet-overslaande advertenties en zijn ontworpen voor makkelijk te onthouden boodschappen en bieden maximaal bereik.

 • Doel: Merkbekendheid
 • Duur: Maximaal 6 seconden
 • Kosten: Betaal per 1.000 weergaven (CPM)

Voordelen:

 1. Zeer effectief voor merkherkenning: Ideaal voor het versterken van merkherkenning met een korte en krachtige boodschap.
 2. Budgetvriendelijk: Lage kosten per vertoning en maximale exposure

Nadelen:

 1. Extreem beperkte tijd: De zeer korte duur van 6 seconden maakt het moeilijk om een diepgaande boodschap over te brengen.
 2. Creatieve beperkingen: De korte tijd dwingt je om je boodschap extreem beknopt en to-the-point te houden.

Tips en vragen

3 tips voor een succesvolle video-advertentie:

1. Trek direct de aandacht
Begin je video direct en vermijd lange introshots. Anders ben je namelijk de aandacht van de kijker kwijt. Zorg ervoor dat er in de eerste paar seconden al wordt gepraat in de camera of dat er ‘iets’ gebeurt waardoor je de aandacht van de kijker trekt.
2. Houd het kort
Houd je video zo kort en krachtig mogelijk om de betrokkenheid van de kijker vast te houden. Streef naar een lengte van 5 tot 30 seconden, afhankelijk van je doelstelling. Het is heel simpel: kan het korter? Kies dan voor korter!
3. Call-to-Action
Vertel de kijker wat je wilt dat ze doen. Of het nu gaat om je website bezoeken, een product kopen of abonneren op je kanaal, eindig altijd met een sterke call-to-action.

Veelgestelde vragen

Kan ik echt niet adverteren met een langere video?

Technisch gezien kun je adverteren met een langere video tot 3 minuten, maar we raden het niet aan. Kortere advertenties houden de aandacht vast en zorgen ervoor dat je boodschap beter overkomt. Voor optimale betrokkenheid en effectiviteit adviseren wij een advertentieduur tot 30 seconden.

3 redenen om niet te kiezen voor een lange video-advertentie:

 1. Korte aandacht: Kijkers op YouTube zijn vaak bezig met het bekijken van entertainment en zijn daardoor minder geneigd om een lange advertentie te bekijken.
 2. Lage betrokkenheid: Langere advertenties leiden doorgaans tot een lagere betrokkenheid en een hoger click-through-percentage.
 3. Hogere kosten: In sommige gevallen kunnen langere advertenties ook duurder zijn per weergave.

Maar er zijn uitzonderingen:

 • Uitgebreide productdemonstraties: Bij complexe producten of diensten, kan een langere video (maximaal 1 minuut) gerechtvaardigd zijn om alle functies en voordelen te presenteren.
 • Merkfilm: Voor het verhogen van merkbekendheid kan een langere video (maximaal 1 minuut) effectief zijn om een pakkend merkverhaal te vertellen en de identiteit van je merk te communiceren.

Welke YouTube-advertentievorm is het goedkoopst?

De goedkoopste manier van YouTube adverteren hangt af van verschillende factoren, zoals je doelstellingen, budget en doelgroep.

Maar, in de meeste gevallen zijn Bumper ads de goedkoopste optie. Dit komt doordat ze slechts 6 seconden duren en je dus minder betaalt per weergave.

Bumper ads zijn ideaal voor het verhogen van merkbekendheid en het creëren van naamsbekendheid. Als je een andere doelstelling hebt, zoals het genereren van websitetraffic, dan is deze vorm niet geschikt.

Hoe kan ik mijn video het beste beginnen?

Gebruik deze tips om de aandacht direct te pakken in je YouTube-videoadvertentie:

Actie vanaf het begin:

 • Opvallende scène: Gebruik actie, humor of een visueel effect.
 • Stel een vraag: Maak de kijker nieuwsgierig door een vraag te stellen die relevant is voor hun interesses of pijnpunten.
 • Introduceer een probleem: Laat zien met welk probleem je product of dienst een oplossing biedt.
 • Presenteer je product of dienst: Laat direct zien wat je aanbiedt en wat de voordelen zijn.
 • Tijdelijke actie: Maak het aantrekkelijk met een speciale aanbieding of een beperkt-tijd-aanbod.
 • Praat direct in de camera: Maak een persoonlijke connectie met de kijker door rechtstreeks in de camera te praten.

Moet ik mijn video ondertitelen?

Als de spraak in je video een belangrijke rol speelt, raden we aan om ondertiteling toe te voegen. Dit helpt om je boodschap duidelijker over te brengen. Zoals bijvoorbeeld in een merkbekendheid video.

Bij advertenties op kanalen als Instagram, Facebook en LinkedIn adviseren wij om altijd ondertiteling toe te passen. Omdat een groot deel van de kijkers het geluid uit heeft staan.

Wat is het verschil tussen Bumper ads en InStream: Non-skippable ads?

Bumperadvertenties zijn maximaal 6 seconden lang en ideaal voor snelle, impactvolle boodschappen die de merkbekendheid vergroten.

Non-skippable InStream-advertenties duren 7 tot 20 seconden en bieden meer ruimte voor diepere boodschappen. Maar omdat je de kijker verplicht om langer te kijken, kunnen ze zich onderbroken en zelfs geïrriteerd voelen.

Kies dus bumperadvertenties voor snelle kernboodschappen en non-skippable InStream voor volledige kijkersbetrokkenheid en uitgebreidere verhalen.

Hulp nodig met YouTube adverteren?

Vul hieronder je gegevens in

Julia cirkel foto