Workation: hype of oplossing?
Workation-week van Onyourline
Samen met het team waren wij (team van Onyourline) in oktober een week weg voor een workation. Dit keer in de Waalse Ardennen – vlak naast Spa. In Jalhay om precies te zijn.
Nu hoor ik je denken: waarom in hemelsnaam een week met collega’s op elkaars lip zitten? Nou, wij geloven dat het als bureau goed is om een hecht team te smeden. Een week met elkaar weg is in onze ogen de juiste manier om dit te doen. Je leert elkaar beter kennen, versterkt banden en maakt gedeelde herinneringen.
Klinkt goed, toch? Of zijn er ook nadelen? In dit blog vertel ik je meer over het fenomeen ‘de workation’. Ik laat je zien wat de voor- en nadelen zijn, wat de do’s en dont’s zijn, voor welke type organisatie het is en welke conclusies wij trekken na twee edities.
5 take-aways
Heb je geen tijd (of zin) om de hele tekst te lezen? Hier zijn de belangrijkste take-aways op een rij als jij overweegt een workation te organiseren:
- Een workation vraagt om een team dat goed met elkaar kan samenwerken en openstaat voor intensief contact tijdens het samenleven, ook buiten werktijd.
- Communicatie en flexibiliteit zijn key. Wees voorbereid op onverwachte situaties en zorg dat iedereen zich gehoord voelt.
- Een workation past niet bij iedere bedrijfscultuur. Het sluit beter aan bij een open, informele en flexibele werksfeer. Bij een hiërarchisch bedrijf met strikte regels is de kans op succes kleiner.
- Een workation is meer dan alleen werken op een andere locatie. Het gaat om het creëren van een ervaring die de teamgeest en groei versterkt.
- Een goede balans tussen werk en vrije tijd is belangrijk. Zorg voor een duidelijk schema met voldoende tijd voor ontspanning en teamactiviteiten.
Wat is een workation?
De term zelf verraadt het al. Het is een samenvoeging van ‘work’ en ‘vacation’. Oftewel, werken op een plek waar je tegelijkertijd vakantie kan vieren. Een vakantiebestemming dus. Want in de vrije uren voelt het (als het goed is) als vakantie.
Door ontwikkelingen in technologie (betere internetverbinding, laptops, smartphones), flexibiliteit (flexibele werkregelingen vanuit werkgevers) en work-life balance (betere balans tussen werk en privéleven), wordt werken op afstand steeds ‘normaler’. Een workation sluit hier naadloos op aan.
Vergelijkbaar met thuiswerken?
Al zit je samen met collega’s in een huis en heb je een kopje koffie of lunch op dezelfde tijden. Een workation is niet hetzelfde als ‘gewoon’ thuiswerken. Het grootste verschil zit namelijk in het volledige weekprogramma en natuurlijk de bestemming.
Steeds populairder
Workations zijn steeds populairder. Vooral bij relatief ‘jonge’ organisaties of bedrijven met digitale diensten, zoals marketingbureaus, hoor je deze term vaak rondzingen. Daarom kijken bedrijven met een hoog Millennial of Gen-z gehalte hier vaak anders naar, dan een bedrijf met overwegend Gen-x en Babyboomers. Maar dit betekent natuurlijk niet dat dit per definitie niets voor die bedrijven is.
Welke voordelen zijn er? En is het voor elk bedrijf weggelegd om op workation te gaan?
De voordelen van een workation
Of een workation voor elk bedrijf een goed idee is, daar kom ik later op terug. In ieder geval heeft het voordelen om samen met je team te flexwerken op een nieuwe plek. Zeker wanneer je het goed aanpakt. Dit zijn een aantal voordelen:
- Betere teambuilding: Door samen te werken en te ontspannen op een nieuwe locatie, versterk je de banden binnen je team. Je leert elkaar beter kennen buiten een werksfeer en leert nieuwe dingen van elkaar.
“Als een van de nieuwste collega’s in het team, kan ik zeggen dat een workation verbindt. Je leert collega’s in een korte tijd (nog) beter kennen – niet alleen de zakelijke kant, maar juist ook de persoonlijke kant.”
Xander
- Verhoogde creativiteit: Een andere omgeving kan wonderen doen voor je creativiteit. Door uit de dagelijkse routine te stappen en te werken in een inspirerende omgeving, komen nieuwe ideeën makkelijk naar boven.
- Verbeterde work-life balance: Een workation kan helpen om een betere balans te vinden tussen werk en privé. Door te werken op een mooie locatie, kun je genieten van de omgeving en tegelijkertijd productief zijn.
- Gemotiveerde werknemers: Een workation kan een manier zijn om werknemers te motiveren en te belonen voor hun inzet. Het is een uniek uitstapje dat ze zullen waarderen. Daarnaast kan het de loyaliteit aan het bedrijf vergroten.
De nadelen
Over de nadelen kunnen we vrij kort zijn, maar het betekent niet dat je dit licht moet nemen. Sterker nog, het weegt zwaar mee in de overweging in de keuze voor een wokation.
Eén ding is zeker: niet iedere collega staat te springen om 24/7 op elkaars lip te zitten. Misschien hebben ze behoefte aan meer privacy of hebben ze andere redenen waarom een workation niet hun ding is. Erg belangrijk is: forceer niemand om mee te gaan. Dit zorgt alleen maar voor een slechte of gespannen sfeer. En dat is precies niet wat je wilt bereiken met een workation.
Is een workation geschikt voor jouw organisatie?
Of een workation geschikt is voor jouw organisatie hangt af van verschillende factoren:
- Type werk: Kan het werk op afstand worden uitgevoerd?
- Bedrijfscultuur: Is er vertrouwen en flexibiliteit binnen het bedrijf?
- Budget: Wat zijn de kosten van een workation en past dit binnen het budget?
- Team: Is het team geschikt om een langere periode met elkaar op te trekken?
Als je al deze vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, dan is een workation een goed idee voor jouw bedrijf.
“Tijdens de workation in de Ardennen hebben we echt als team samengewerkt, van het koken tot het verder uitwerken van ons merkhuis.”
Noa
Tips voor een succesvolle workation
Wil je zelf een workation organiseren? Dan zijn hier een paar tips:
- Kies de juiste locatie: Bedenk goed welke locatie past bij de behoeften en wensen van je team. Zoek je een bruisende stad of juist een rustige plek in de natuur?
- Zorg voor goede accommodatie: Kies een accommodatie met voldoende ruimte om te werken en te ontspannen. Denk ook aan praktische dingen, zoals: goede internetverbinding, comfortabele werkplekken en ruimtes om meetings te houden.
- Plan activiteiten: Organiseer leuke activiteiten die passen bij de locatie en de interesses van je team. Denk aan sportieve activiteiten of culturele uitstapjes.
- Communiceer duidelijk: Zorg voor duidelijke communicatie over het programma, de verwachtingen en de regels tijdens de workation. Zo zijn de verwachtingen helder.
- Evalueer: Evalueer na afloop van de workation wat goed ging en wat beter kon. Zo maak je de volgende workation nog succesvoller.
Wat maakt een bestemming geschikt voor een workation?
Dit is een vraag met veel antwoorden. Het echte antwoord is dat het niet zoveel uitmaakt waar je naartoe gaat. Dat is misschien niet het meest interessante antwoord, maar wel de waarheid. Het gaat er namelijk niet om hoe je het organiseert.
Toch zijn er een aantal dingen om op te letten. De meeste bedrijven kiezen ervoor om hun workation te spenderen in een land of gebied dat:
- Mooi weer garandeert;
- Veel natuur heeft;
- Genoeg opties tot activiteiten heeft;
- Een goede accommodatie beschikbaar heeft met ruimte om te werken;
- Betaalbaar is voor een grote groep.
Een workation hoeft niet alle bovenstaande punten af te vinken. Sommige bedrijven kiezen ervoor om naar Bali te vliegen. En voor sommige bedrijven is een hutje op Vlieland, met een ijzige noordenwind, ideaal om er een geslaagde teamweek van te maken. Bedenk wat past bij jouw team.
Of het een succes wordt? Dat valt of staat met de invulling van de week.
Onze ervaringen
Onze twee workations waren een mooie ervaring voor ons team. We leerden elkaar beter kennen en zijn als team gegroeid. Samen maakten we herinneringen die nog vaak besproken worden op kantoor.
Maar er zijn ook leerpunten. Dingen die we achteraf anders hadden gedaan.
Onze learnings: van Valencia naar de Ardennen
Tijdens onze eerste editie verbleven we in Valencia en Benissa (1,5 uur ten zuiden van Valencia). De regio was geweldig. Het weer was goed. En ja, wat is er nu mooier dan een week te spenderen aan de Costa Blanca?
“Valencia was geweldig, maar we hebben geleerd dat een overvol programma niet ideaal is als je ook nog moet werken.”
Robin
Tijdens die week verbleven we op twee adressen: vijf dagen in Benissa en twee dagen in Valencia. Er waren veel uitstapjes en activiteiten. Kort gezegd: 14 personen en een vol (werk)schema was een logistieke uitdaging.
Achteraf concludeerden we dat de balans niet juist was. We wilden alles uit de week halen, waardoor het juist te veel werd.
En hoewel die drukke week geslaagd was, bracht het veel inzichten. Dingen die we achteraf anders hadden gedaan en dus ook deden tijdens de tweede editie.
Do’s & Dont’s: onze belangrijkste inzichten
- Een overvol en strak programma doet weinig goeds – zeker wanneer je er een werkschema bij hebt. Activiteiten buiten werk zijn leuk, maar ze vragen ook om extra energie. Betekent dit dat je geen activiteiten moet plannen? Nee, juist wel. Maar zorg hierin voor de juiste balans.
- Met 14 personen heb je 14 mensen die een eigen ritme en behoefte hebben. Zeker als het gaat om de work-life balans. Wij kwamen er na de eerste keer achter dat er in de ochtenden en direct na het werk geen verplichte activiteiten moeten zijn. Zo kan iedereen op zijn of haar eigen manier de werkdag starten en afsluiten.
- En als laatste: zorg dat je organisatie leuke activiteiten uitzoekt. En het hoeft zeker niet altijd veel geld te kosten. Organiseer bijvoorbeeld een bonte avond, of een quiz, zoals wij deden.
Conclusie
Een workation kan waardevol zijn voor bedrijven die de teamgeest willen versterken. Het helpt om creativiteit te stimuleren en het is een ideaal moment om interne processen te evalueren. Een workation zorgt ervoor dat je medewerkers op een andere manier leert kennen – op persoonlijk vlak.
Een workation organiseren is minder handig wanneer jouw organisatie onmogelijk (of lastig) op afstand werkt. Ook moet het team ervoor openstaan om een langere tijd met elkaar door te brengen, zonder dat er spanningen ontstaan.
Door een goede voorbereiding en goede planning, zorg je ervoor dat ook jullie workation een succes wordt.